Unieke sleutelhangers van Spakenburgse folklore-stof

De Wereldwinkel heeft een nieuw product:  fraaie sleutelhangers van folklore-stof. Deze zijn fairtrade vervaardigd in Thailand. Het zijn producten gemaakt van authentieke Spakenburgse folklore-stof en toch fairtrade? Hoe is dat mogelijk? Dat kan dankzij fairtrade importeur Sjaal met verhaal, waar onze vrijwilligers een inspirerende lezing bijwoonden over hun werkwijze en assortiment.

Fairtrade-importeur Sjaal met Verhaal

Sjaal met Verhaal is een klein bedrijf in Middelburg, met als hoofddoelstelling het creëren van eerlijk werk voor vrouwen in Nepal en Thailand. Er wordt samengewerkt met een 35-tal ondernemers en projecten die allemaal één tot twee keer per jaar bezocht worden. Daar waar in het begin de nadruk op inkoop lag, en dan met name sjaals en viltproducten, wordt nu de vertaalslag gemaakt naar eigen productontwikkeling.

Die contacten in Nepal en Thailand zijn inmiddels uitgegroeid tot echte vriendschappen en maken dat Nepal een tweede thuis is geworden. Er wordt gewerkt met een team in Nepal en een team in Nederland. Vanuit de omzet ondersteunt men in Nepal diverse projecten. Sjaal met Verhaal kan niet bestaan zonder de support van familie, vrienden en vrijwilligers. Professionele adviseurs en vaste teamleden maken dat Sjaal met Verhaal zich blijft ontwikkelen en nieuwe producten op de markt brengen..

Een van de producten die voor de Nederlandse markt werd ontwikkeld waren sleutelhangers met dieren van stof. Toen van de teckel een speciale Friese versie werd gemaakt, was het succes daarvan groot.

Speciale opdracht!

Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg heeft aan Sjaal met Verhaal gevraagd of zij ook zulke sleutelhangers zouden kunnen laten maken van onze lokale klederdrachtstof? Maar natuurlijk! 
Vrijwilligers van onze Wereldwinkel hebben daarna in Spakenburg een aantal geschikte folklorestoffen ingekocht.

Vervolgens werden de stoffen getest bij Sjaal met Verhaal of zij niet te dik zijn voor het proces. Vooral ‘mannenstoffen’ zijn namelijk vaak te stug om de vele plooien en vouwen mee te realiseren.
De geselecteerde Spakenburgse stoffen zijn vervolgens met een medewerkster van Sjaal met Verhaal meegevlogen naar Thailand en daar is het team van Kung ermee aan de slag gegaan! Er zijn verschillende fairtrade sleutelhangers gemaakt: een vis, een teckel en een anker!!
op deze manier ontstond een uniek fairtrade product, met een lokale uitstraling. Aan aandacht was ook geen gebrek. Onze plaatselijke krant ‘De Bunschoter’ plaatste er een groot artikel over en de regionale Omroep Eemland vroeg of iemand erover kon komen praten in de studio.

Deze sleutelhangers kosten € 5,25

De Spakenburgse sleutelhangers Anker, Teckel en Vis uit Thailand zijn alleen verkrijgbaar bij de Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg, Oude Schans 90. Indien de haven van Spakenburg te ver weg is voor een bezoekje, dan kunnen we natuurlijk deze sleutelhangers ook per post verzenden. Inclusief handling, verpakking en verzending komt een sleutelhanger dan op € 10,=. 
Wil je een of meer folkloresleutelhangers per post ontvangen, neem dan contact met ons op middels het contactformulier.