Maak een bottertocht vanuit Spakenburg!

Gedurende het vakantieseizoen van mei t/m september kun je van maandag t/m zaterdag een bottertocht maken. In de Museumhaven van Spakenburg kun je opstappen op een authentiek zeilschip dat ooit gebruikt werd voor de visserij op de Zuiderzee. Je vaart mee op een echte houten botter. De enthousiaste bemanning vertelt alles over de werking van het schip en de visserij vanuit Spakenburg. Relax en geniet, één uur lang, van een rustgevend uitzicht vanaf een authentieke vissersboot. 

De museumhaven

De museumhaven, gelegen aan de voormalige Zuiderzee, was ooit de spil van het bestaan voor Spakenburg. Wekelijks werden in deze haven 200 vissersschepen met vaders en zonen uitgezwaaid en opgewacht. Je kan je voorstellen dat dit woeste bestaan allesbehalve romantisch was. De visserij was één van de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Na afsluiting van de Zuiderzee, zo’n 90 jaar geleden, moesten vissers hun ziel en zaligheid opgeven voor een baan aan wal.
Met omstreeks 40 schepen in de museumhaven ligt hier nog steeds de grootste bottervloot ter wereld. Maak kennis met de naastgelegen oudste werf van Nederland waar nog steeds dagelijks wordt getimmerd. Hier is de passie voor schepen voelbaar.Vertrektijden

Vanaf 8 mei 2023 varen de Spakenburgse botters weer van maandag t/m zaterdag. 
De afvaarten staan gepland om 12:00, 13:30 en 15:00 uur.
De laatste vaardag van het seizoen 2023 is op zaterdag 30 september. 

Ticket volwassene: € 15,00
Ticket kinderen tot 12 jaar: € 7,50 

Reservering

Op de dag van afvaart zijn tickets verkrijgbaar via de kassa van de Wereldwinkel. Kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Ben je nog niet in het dorp, dan kun je de Wereldwinkel bellen en vragen om kaartjes op naam apart te houden: het nummer van de winkel is 033-2996670. De Wereldwinkel houdt gereserveerde kaartjes voor je vast tot een uur voor de afvaart. Zijn die gereserveerde kaartjes op dat moment nog niet opgehaald, dan gaan ze alsnog de verkoop in.

Voor bottervaarten op de toekomstige dagen kun je gebruik maken van het handige online boekingsysteem: https://www.museumhavenspakenburg.nl/nl/bottertocht
Daar reken je ook direct online af, en heb je jouw kaartjes al volledig vastgelegd. Zo hoef je niet eerst nog langs de kassa van de winkel.

Met de opbrengsten van de botterrondvaarten wordt het onderhoud van deze botters mede bekostigd. Voor vragen over de bottertochten en voor groepsreserveringen kunt u contact opnemen met de Stichting Varende Monumenten. Het telefoonnummer is 06-38890494.

Behoud de bottervloot

Door het coronavirus kwam het onderhoud van deze voormalige vissersschepen behoorlijk in de knel. Wil je meehelpen aan het behoud van de Spakenburger bottervloot? Lees hier hoe: Steun de museumhaven!