Er zijn weer kruizen!

 

 

We ontvingen een nieuwe reeks kruizen, uitgehakt in ruwe steen.
Ze zijn er in verschillende groottes, en ze zijn perfect als belijdeniscadeautje. 

Pas een aantal decennia geleden werd in Zimbabwe ontdekt dat Serpentijnsteen prima basismateriaal is voor het maken van beelden.
 

Met gevoel voor precisie en de juiste verhoudingen vormen de kunstenaars uit deze bijzondere steen diverse familiebeelden en symbolen. Dankzij de combinatie van de prachtige kleuren en patronen én creativiteit van de kunstenaar, is elk beeld uniek. Op diverse locaties in Zimbabwe ligt Serpentijnsteen dicht aan de oppervlakte. De steen wordt in brokstukken van verschillende grootte uitgehakt en de kunstenaars ontdoen de gewonnen stenen ter plekke van overtollige scherpe en onregelmatige randen.

Een ton Serpentijnsteen bevat gemiddeld vijftig brokken voor beelden van ieder circa 30 cm. Per dag maakt een kunstenaar gemiddeld drie beelden. Het zijn de vrouwen die daarna met maar liefst acht gradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal glad schuren. Dit schuren kost overigens net zoveel tijd als het creëren van een beeld. Vervolgens gaan de beelden terug naar de kunstenaar die ze verwarmt en met was behandelt. Hierdoor ontstaat de kenmerkende diepe, intense kleur.

Niet alle kunstenaars wonen en werken in de directe omgeving van vindplaatsen van steen. Zij kopen steen van een steenhandelaar met risico op mindere kwaliteit en besluiten soms in kleine groepen voor bijvoorbeeld een week zelf af te reizen naar een vindplaats.

De Wereldwinkel verkoopt naast deze kruizen in ruwe steen ook families (in diverse samenstellingen) en de wat meer figuratieve beelden als ‘liefdesknopen’ of dansers. De grootte van de beelden varieert van kleine beeldjes van zo’n 8 centimeter tot monumentale kunstwerken van maar liefst 50 centimeter hoog. Bij de beelden leveren we een kuipje met wat kokosvet voor het onderhoud, zodat de beelden er altijd tiptop uitzien.