Nieuw: biologische rijstazijn en sojasaus

Naast de populaire kokosmelk, noedels en curry kruidenpasta’s zijn er nu twee nieuwe flesjes bij ons te koop: biologische rijstazijn en sojasaus, dé basis-ingrediënten voor Oosterse gerechten. 

De sojasaus is - anders dan gebruikelijk - gemaakt met rijst in plaats van tarwe en is daardoor glutenvrij. Met de frisse lichte smaak van de rijstazijn en de volle krachtige smaak van de sojasaus proef je direct de Oosterse keuken.
Maar ook in andere gerechten doen ze het opperbest. Want dat frisse zuurtje is heerlijk in iedere salade en een mooie scheut van deze sojasaus brengt in een handomdraai je pompoensoep op smaak.
 

De smaak van fairtrade

De productie van de rijst en soja voor deze twee producten van Fair Trade Original wordt verzorgd door de boerenorganisatie Ban Um-Sang Rice Community in Noordoost Thailand. Van de 500 actieve leden produceren 60 boeren naast rijst ook sojabonen. Hun productie is 100% biologisch.
In 2014 hielp Fair Trade Original de boeren om ook het fairtrade certificaat te behalen. Zij leveren hun producten onder andere aan Northern Food Complex, de fabriek die onze rijstazijn en sojasaus maakt. Deze fabriek in Noord-Thailand heeft naast haar eigen productie ook de landbouwvoorlichting aan de toeleverende soja- en rijstboeren goed georganiseerd, om tot duurzame productie te komen en de opbrengsten te vergroten.
 

Biologische sojasaus

Een groep boeren in Thailand kreeg in hun trainingscentrum helemaal de smaak te pakken. Ze werken nu op een biologische én fairtrade manier.
Met hun sojabonen, bruine rijst en veel geduld kwamen ze tot een mooi recept voor sojasaus. Na 4 tot 6 maanden rijpen is de saus op volle smaak. Voor jou dan nog een koud kunstje om hier heerlijk mee te koken.

Ingrediënten
Water, sojabonen* (25%), rijst* (17%), zout (16,5%)

Allergenen
Soja

Voedingswaarde per 100 ml/g
Energie (kcal): 51 kcal - Energie (kJ): 218 kJ
Koolhydraten: 4,2 g - Eiwitten: 8 g - Zout: 16,5 g

Inhoud
200 ml
 

Biologische rijstazijn

Deze pure en milde rijstazijn, gemaakt van biologische zilvervliesrijst, hoort helemaal thuis in de Aziatische keuken. En ook in andere gerechten vervangt ie moeiteloos een scheutje witte wijnazijn. De rijstboeren in Noord-Thailand zijn net zo veelzijdig. Zij verbouwen hun product zowel biologisch als fairtrade, en dat doet niet iedereen ze zo maar na.

Ingrediënten
Water, zilvervliesrijst* (25%) 

Voedingswaarde per 100 ml/g
Energie (kcal): 4 kcal - Energie (kJ): 18 kJ
Koolhydraten : 0,7 g

Inhoud
200 ml* van biologische oorsprong.
Alle soja en rijst is fairtrade gecertificeerd en afkomstig van fairtrade boeren.