Wereldprimeur: fairtrade sambal

Aan dit bijzondere setje van Sambal Oelek en Sambal Badjak heeeft importeur Fair Trade Original ruim een jaar gewerkt, samen met hun leverancier KRS Spicy Food in Thailand. Het begon met het idee om onze Aziatische kooklijn aan te vullen met iets écht pittigs.
Want in Azië eet men eigenlijk altijd pittig, bij het ontbijt al. Die hete sensatie heeft een verkoelende werking op het lichaam, geen overbodige luxe in de vochtige warmte daar. Bovendien hebben de hete specerijen een conserverende werking op het voedsel zelf.

Nam Phrik

In Thailand is sambal een eenvoudig mengsel van olie en ringetjes rode peper. Nam Phrik heet het daar. Nam Phrik is behoorlijk pittig, wellicht een beetje té voor de Nederlandse tong. Zeker omdat je het niet verwacht, de hete etherische oliën uit de pepertjes zijn helemaal in de olie getrokken. Dan gebruik je al snel teveel. Door de pepertjes fijn te malen en te vermengen met een beetje zuur en zout, krijg je de typische Sambal Oelek variant die we in Nederland gewend zijn. Gewoon heet! We hebben ’m daarom drie pepertjes meegegeven op de voorkant van het etiket.

Daarnaast waren we op zoek naar een meer geurige sambal. Dat werd de Badjak: rode chilies met gebakken sjalotjes en knoflook, een tikje gember en de heerlijke smaak en geur van citroengras. Hij is pikant, maar goed te doen, ook op een toastje of een boterham met kaas. De scherpte staat aangeduid met twee pepertjes.

Wereldprimeur: de allereerste fairtrade sambal

De pepertjes, sjalotjes, knoflook, gember en het citroengras komen van het land van de boeren van de Sisaket Fairtrade Farmer Group. Dankzij hun rechtstreekse lijn met KRS Spicy Food hebben de boeren een goed afzetkanaal en is de fabriek verzekerd van kwalitatief hoogstaande, fairtrade gecertificeerde ingrediënten. Dit maakt onze Sambal Oelek en Badjak tot een primeur van wereldformaat.

Met trots presenteert Fair Trade Original de aller aller eerste fairtrade sambal ter wereld! De pittige Oelek en pikant kruidige Badjak. Good news. Just a little hot...
Het eerste sambal-succes boekte KRS Spicy Food op de bekende SIAL foodbeurs in Parijs. In de Innovation Exposition waren de sambals een grote blikvanger! KRS Spicy Food ontving in zijn stand geïnteresseerde klanten uit alle windstreken. Belangstelling die ook voor de boeren het venster opent naar de wereld. Wil jij als een van de eersten deze sambals proeven? Ze zijn nu te koop in de Wereldwinkel. Benieuwd hoe ze smaken? Hier krijg je een idee.

Groeiend Aziatisch assortiment

Voor de Wereldwinkel betekenen de Sambal Oelek en Badjak een aanvulling op een succesvol en groeiend Aziatisch assortiment. Aan de Groene- en Rode- is er nu ook een Gele Curry kruidenpasta toegevoegd. Daaromheen staan de verschillende (wok)sauzen, ketjap, kokosmelk, rijst en noedels die onderdeel uitmaken van de rijke Oosterse keuken. In combinatie met de diverse serviezen op het schap, kunnen liefhebbers van een exotische en tegelijkertijd makkelijk klaar te maken maaltijd in de Wereldwinkel hun hart ophalen.

 


Sambal Oelek

Ingrediënten
Rode chilipepers (88%), zout, voedingszuur: azijnzuur.
Alle rode chilipepers: Fairtrade gecertificeerd en afkomstig van Fairtrade boeren. Totaal 88%. 

Voedingswaarde per 100 g
Energie: 160 kcal (38 kJ)
Koolhydraten: 7.8 g
Suikers: 4.5 g
Eiwitten: 1.6 g
Zout : 10 g

Inhoud en houdbaarheid
115 g – Na openen beperkt houdbaar in de koelkast.

 

 

 

 

Sambal Badjak

Ingrediënten
Rode chilipepers (41,5%), gebakken sjalot (sjalot (14,7%), rijstolie, palmolie), rietsuiker, zout, water, knoflook (4,5%), gember (4,4%), citroengras, voedingszuur: azijnzuur, kokos, kleurstof: paprika extract.
Alle rode chilipepers/sjalot/rietsuiker/knoflook/gember/ citroengras: verhandeld in overeenstemming met de Fairtrade voorwaarden. 

Voedingswaarde per 100 g
Energie: 657 kcal (157 kJ)
Vetten : 8.3 g
Verzadigde vetten : 1.4 g
Koolhydraten : 18.4 g
Suikers : 10.9 g
Eiwitten : 2.2 g
Zout : 7.7 g

Inhoud en houdbaarheid
115 g – Na openen beperkt houdbaar in de koelkast.