Aardbevingen in Nepal

Op 25 april 2015 vond een hevige aardbeving plaats in Nepal. Deze verwoestende beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het dodental staat op ruim 8000. Er zijn bijna 18.000 gewonden.

Op 12 mei 2015 begon de aarde in Nepal weer hevig te beven. Geen naschok, maar een volgende aardbeving, verder oostelijk op dezelfde breuklijn.
Het epicentrum van deze beving lag ten noordoosten van Kathmandu aan de grens met China, dicht bij de Mount Everest. De aardschok deed zich voor op een diepte van 19 kilometer, dieper dus dan de aardbeving van 25 april. De beving had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.

De bevingen waren te voelen tot in China, tot in het noorden van India en tot in Bangladesh. Ook in Indiase hoofdstad New Delhi trilden gebouwen en huizen.
Bij de aardbeving van 12 mei zijn zeker 40 doden gevallen en bijna 1000 mensen gewond geraakt. Veel gebouwen die al beschadigd waren door de eerste aardbeving zijn nu geheel verwoest.

Het dodental staat nu op ruim 8000 en er zijn bijna 18.000 gewonden.  Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt. De beving trof ook verschillende producenten van erkende leveranciers ECO Collection (Seepje), FairForward, Madat Nepal, Sari en Tilingo-Nepra.

In dit bericht lees je wat er bekend is, en wat je kunt doen om te helpen. Onze fairtrade importeurs betrekken hun handel vanuit Nepal en hebben daar hun contacten. Zij zijn goed geïnformeerd over de lokale situaties. Zij besteden ze op hun website aandacht aan de recente aardbevingen en het wel en wee van de betrokken producenten. Klik op de naam van een fairtrade importeur om direct naar de bijbehorende website te gaan.

Uit de berichten van hun leveranciers wordt duidelijk dat het moeilijk is om contact te krijgen met de mensen in Nepal. Met veel gebieden is weer geen contact mogelijk doordat het netwerk opnieuw plat ligt na de tweede beving. Daarom is niet altijd bekend of mensen ongedeerd zijn en hoe groot de schade is.
Uiteraard zijn er direct inzamelingsacties op touw gezet. Wie geeft via deze organisaties weet zeker dat het gedoneerde geld op de juiste plaats terecht zal komen.


Madat Nepal

De stichting Madat Nepal heeft in de afgelopen
23 jaar een groot en betrouwbaar netwerk in Nepal opgebouwd. Zij richten zich met hun inzamelactie allereerst op de producentfamilies van Madat Nepal Handel en al hun werknemers, en daarnaast allen die direct of indirect betrokken zijn bij onze projecten zoals de families van de meervoudig gehandicapten, de spierdystrofie jongens en de families van alle leerlingen van de door Madat Nepal gesponsorde en gebouwde scholen.
Hemmy Clevis van Madat Nepal liet ons weten: “De lijnen naar Nepal werken nog heel slecht. We weten dat iedereen leeft. Maar hoe het met de bedrijven en huisvesting gesteld is, is vaag. Van twee producenten weten we dat ze heel veel schade hebben, van de andere vijf hebben we gewoon nog geen informatie.” Madat Nepal wil dat de bedrijfjes zo snel mogelijk weer kunnen opstarten en dat alle werknemers weer aan de slag kunnen. Er is een rekeningnummer geopend voor giften.


ECO Collection

Seepje is het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel uit Nepal. Seepje wast met schillen van
de Sapindus mukorossi-vrucht, afkomstig van de Sapindusbomen die in overvloed groeien in- en rondom het Himalaya gebergte. De Sapindus mukorossi-vrucht heeft ‘superschillen’ die bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep afstaan. ECO Collection werkt samen met de producent van Seepje in Kathmandu en is de importeur van dit wasmiddel. De woon- en werkplaats van producent Hari is verwoest. Inmiddels is bekend dat alle werknemers de aardbevingen hebben overleefd. Wel zijn enkelen dakloos geraakt. 


Seepje

Seepje startte de actie Wassen voor Nepal. Hierbij gaat de helft van het aankoopbedrag direct naar de wederopbouw. Seepje werkt daarbij samen met One to Watch, een organisatie die in Nepal actief is om mensen in noodhulp te voorzien. Normaal gesproken helpen ze ondernemers op weg, maar nu zijn ze even omgetoverd tot goed doel en ze doen geweldig werk. Het team van One to Watch helpt om Seepje-producent Hari te voorzien in tenten, water en voedsel. Hari kan dan zelf de distributie onder de mensen verzorgen. Op de site van Wassen voor Nepal staat een uitgebreid verslag met veel foto’s over Hari's activiteiten.


Tilingo Nepra

Importeur Tilingo Nepra is vooral bekend van het project New Sadle voor ex-lepra patiënten in Kathmandu in Nepal. Geweven stoffen, manden en klankschalen zijn enkele van de producten die Tilingo voor de Wereldwinkels naar Nederland haalt. Aan de werkplaats en andere gebouwen aldaar zijn reparaties nodig. Het goede nieuws is dat er geen doden onder de werknemers zijn.
Tilingo-Nepra is samen met Stichting Milan Bindu een inzamelingsactie begonnen. Ook op de website van deze stichting staat erg veel informatie. 


Sari Fair Fashion

Importeur Sari Fair Fashion levert mode- en woonaccessoires van natuurlijke materialen. De
veelal handmatig vervaardigde sjaals, tassen, kussens en kleden worden o.a. gemaakt door producenten in India en Nepal.  Eén van de vrouwen van Chandra Handicrafts in Bhaktapur is met haar zoontje van
vier maanden omgekomen en een ander is gewond geraakt. De meeste medewerkers hebben geen
(veilig) huis meer om in te wonen.


Dopper

Ook Dopper financiert projecten in Nepal met de opbrengst van de waterflesjes. Hun partner Simavi werkt in de regio’s Gorkha en Baglung.
De lokale partner Newah geeft aan dat alle collega’s op het hoofdkantoor in Kathmandu ongedeerd zijn, maar men heeft nog niet met alle lokale collega’s contact gehad. Lees hier meer over het Dopper Foundation project Water in Nepal.


FairForward

Inge op ten Berg, business consultant bij importeur FairForward, liet ons weten: ‘Ik heb contact gehad met Swoyambhu, mijn contactpersoon bij de marketingorganisatie waar wij zaken mee doen. Ze werken met tientallen producenten: zilversmeden, pottenbakkers, klankschalenmakers, wevers en viltbedrijfjes. Allen zijn gehuisvest in gebieden die relatief hard getroffen zijn. Swoyambhu heeft zelf nog niet met alle stafleden en producenten gesproken. In een aantal gevallen is al wel bekend dat familie of buren door de beving zijn omgekomen of gewond geraakt en dat huizen onbewoonbaar zijn. Velen zijn naar de dorpen buiten de vallei vertrokken om te kijken hoe het met familie is.’