Garden & friends: tassen van gebruikte jeans
De Wereldwinkel in de Havenstraat heeft een assortiment tassen ingekocht die gemaakt zijn van jeans. Niet alleen de spijkerbroeken krijgen op deze manier een tweede leven. De ontwerpster Erlin Harliani uit Yokyakarta is samen met haar vier collega’s op het Indonesische eiland Java ook bezig met een nieuwe start.
 


Samen met vier andere vrouwen produceert Erlin in een klein fabriekje handtassen en laptoptassen. Hoofdbestanddeel van deze tassen zijn jeans; broeken en jassen die door de voormalige eigenaren niet meer gedragen worden.

Erlin heeft een netwerk van inzamelingspunten voor gebruikte jeans bij universiteiten in de grote steden van Java: Jakarta, Bandung en Yogyakarta. De jeans en de labels worden uitgesneden en krijgen een tweede leven in de vorm van een handtas.


De vrouwen die bij Erlin werken zijn vrouwen die in een sociaal en financieel moeilijke positie verkeren. Zij leven in een samenleving waar gescheiden vrouwen, en vrouwen die weduwe zijn, het niet makkelijk hebben. Alle vijf vrouwen hebben een dergelijke achtergrond. Omdat Erlin zelf ook in deze positie verkeerd heeft zij 2 jaar geleden haar bedrijfje opgericht. Door middel van de samenwerking met Fair Trade, de inkooporganisatie van de Wereldwinkel, hoopt zij zichzelf en haar medewerksters een beter perspectief te bieden.

 

De collectie ‘Garden & friends’ van Erlin Harliani ligt nu in de schappen bij de Wereldwinkel. De vrijwilligers van de winkel in de Havenstraat vertellen u er graag alles over.