Fairtrade lanceert nieuwe ‘Fairtrade Sourcing Programs’

Op 27 jan 2014 lanceerde Fairtrade de ‘Fairtrade Sourcing Programs’. Harriet Lamb, de CEO van Fairtrade International, deed dat op de vakbeurs ‘International Sweets and Biscuits Fair’ in Keulen.
De nieuwe Fairtrade Sourcing Programs gelden voor cacao, suiker en katoen. Deze aanvullende FSP-programma’s maken nieuwe samenwerkingen met bedrijven mogelijk, zodat meer boeren hun producten kunnen verkopen onder fairtrade voorwaarden. 

Harriet Lamb sprak van een vliegende start met de bekendmaking dat Mars Duitsland en andere merkfabrikanten alsmede grote Duitse, Zwitserse en Japanse retailers (o.a. Lidl en Coop) zullen gaan werken met FSP. Alle toezeggingen bij elkaar betekenen nu direct al een 14% groei van het wereldwijde fairtrade gecertificeerde cacaovolume.
Een overzicht van alle toezeggingen staat hier op de website van Fairtrade International.

Meer volume betekent meer impact

Het Fairtrade keurmerk, in Nederland ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk, heeft een simpel doel: ervoor zorgen dat boeren in ontwikkelingslanden samen en op eigen kracht kunnen investeren in een betere toekomst via de producten die ze verbouwen. Volumegroei is essentieel voor een zo groot mogelijke impact bij boerencoöperaties. De afgelopen jaren zijn er (inter)nationaal indrukwekkende stappen gezet. Het volume fairtrade gecertificeerde producten is fors gegroeid. Het gaat echter niet hard genoeg. Op wereldwijde schaal is er nog veel te winnen.

Fortin Bley, president van het Fairtrade Africa Cocoa Network en zelf cacaoboer: “Dit is de doorbraak waar we lange tijd naar hebben uitgekeken. We willen graag meer cacao volgens eerlijke handelsvoorwaarden verkopen. We kunnen dan via onze coöperatie meer fairtrade premie investeren in trainingen die de productiviteit verhogen en in sociale programma’s die de gemeenschap versterken zoals drinkwater en scholen.”

 


Harriet Lamb, de CEO van Fairtrade International (links) met Fortin Bley, de Secretaris-Generaal van de CANN Coöperatie in Ivoorkust en Dieter Overath, de CEO van Fairtrade Duitsland tijdens de lancering van de nieuwe Fairtrade Sourcing Programs in Keulen.

 

Fairtrade Sourcing Programs sluiten aan op duurzaamheidsstrategie bedrijven

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het bedrijfsleven.
Steeds meer bedrijven hanteren een duurzaamheidsstrategie waarin de verduurzaming per grondstof plaatsvindt. Het betreft hier vaak grote volumes en dus veel boeren. Deze boeren willen ook graag hun producten via de fairtrade handelsvoorwaarden verkopen. 

Het huidige fairtrade-model gaat ervan uit dat zoveel mogelijk (en liefst alle) ingrediënten in een product fairtrade gecertificeerd zijn. Via de Fairtrade Sourcing Programs is er nu ook de mogelijkheid om één grondstof fairtrade te certificeren. Dit sluit aan op de strategie van veel bedrijven om meer duurzame producten in te zetten.

Er zijn aparte en onderscheidende logo's ontwikkeld voor de diverse FSP projecten, die helder communiceren om welke grondstof het gaat.

Ook in Nederland

Peter d’Angremond, directeur van de Stichting Max Havelaar: “Wij willen dat zoveel mogelijk boeren kansen krijgen via eerlijke handel. Via FSP krijgen we er een extra mogelijkheid bij om samen te werken met bedrijven die de focus willen leggen op een specifieke grondstof. Dat betekent meer kansen voor boeren. Alle bekende fairtrade standaarden blijven uiteraard van kracht zoals het samenwerken in coöperaties, minimumprijs, ontwikkelingspremie, milieu- en sociale eisen.”

Internationaal zijn er in aanloop naar deze introductie al grote toezeggingen gedaan op cacao. Voor suiker en katoen zullen later dit jaar toezeggingen volgen. “Het is fantastisch dat er al zoveel internationale toezeggingen zijn. We zien in FSP een grote kans om samen met bestaande en nieuwe klanten het volume in Nederland te laten groeien. We zijn volop in gesprek met retailers en merken”, aldus d’Angremond.