Na 51 jaar gaat Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg zijn deuren sluiten

Dat onze winkel niet het eeuwige leven zou hebben, dat zag het bestuur al een tijdje aankomen. Dankzij de inzet van de vrijwilligers draait de wereldwinkel momenteel nu nog goed, maar het wordt het steeds lastiger. Dat zo’n sluiting ergens in de komende jaren onontkoombaar zou worden als er steeds minder vrijwilligers zijn, dat was wel duidelijk. Sinds de corona is het ook financieel moeilijker geworden. 

Huurcontract opgezegd

De beslissing om te stoppen werd uiteindelijk versneld door een brief die de VVV op 8 augustus stuurde aan de wereldwinkel. In deze brief werd door de VVV het (onder)huurcontract met de wereldwinkel opgezegd. Tevens werd meegedeeld dat de VVV ophoudt te bestaan en opgevolgd zal worden door de Stichting “Samen SPKNBRG”.

Binnen de plannen van de Stichting Samen SPKNBRG blijkt geen ruimte te zijn voor een gezamenlijk gedeeld gebruik van het pand bij de botterwerf. Verhuizing van de wereldwinkel naar een ander pand elders in het centrum wordt door de hoge huurkosten door het bestuur niet als een reële optie gezien. Die zijn door een wereldwinkel niet op te brengen. En bij een locatie buiten het centrum zouden we de aankopen van de toeristen missen, en die vormen best een groot deel van onze omzet.

Opheffingsuitverkoop

Tijdens een extra Algemene Ledenvergadering werd door de wereldwinkel-vrijwilligers uitgebreid over de alternatieven gesproken. Maar alles tegen elkaar afwegend was er geen andere keuze dan te stoppen met de winkel. Er wordt een opruimingsuitverkoop gehouden en vanaf donderdag 5 oktober is er op alle non-food artikelen een korting van 35%.  De verwachting is dat de wereldwinkel eind van dit jaar definitief sluit. 

Fair Trade steeds meer ingeburgerd

Overigens is de missie van de wereldwinkel vrijwel geslaagd. Levensmiddelen op Fair Trade basis zijn immers in de supermarkten al volledig ingeburgerd. Duurzame productie wordt steeds vaker als voorwaarde gesteld door winkelketens en – belangrijker nog – door de consument. Omdat die consument er volledig van doordrongen is dat uitsluitend eerlijke producten duurzaam zijn. 

Ook steeds meer cadeauartikelen worden gemaakt met respect voor de makers en hun omgeving. Zoekt u een specifiek Fair Trade cadeau? In onze omgeving zijn nog wereldwinkels aanwezig in Nijkerk, Amersfoort en Soest.