De Wereldwinkel verkoopt al 50 jaar eerlijke koffie

Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg zet zich al 50 jaar in voor fairtrade. De Wereldwinkel ontving deze week hiervoor een oorkonde. Het werd hen uitgereikt om te vieren dat de winkel al 50 jaar ‘Eerlijke Koffie’ verkoopt. 

Koffieboeren verdienen over het algemeen veel te weinig aan hun koffiebonen. Zo blijkt dat 97,2% van de koffie op de wereldhandel onder oneerlijke handelsvoorwaarden wordt ingekocht. Boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika krijgen daardoor te weinig geld voor hun producten. Ze werken vaak onder slechte omstandigheden en door het oneerlijke handelssysteem leven veel boeren in extreme armoede. Zonder een stabiel inkomen kunnen boeren niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen én in de gemeenschap. Hierdoor wordt armoede in stand gehouden. En dat raakt ook ons. Want die armoede is de grondoorzaak van kinderarbeid, ontbossing, milieuvervuiling en andere schendingen van mensenrechten. Zonder een hogere prijs te betalen aan deze boeren blijft het voor hen nauwelijks mogelijk om uit deze armoede te komen.

Fairtrade producten bieden zo’n boer een leefbaar inkomen. De ingrediënten worden daarom voor een wat hogere prijs ingekocht. Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg was een voorloper met de verkoop van duurzame koffie in Nederland. En steeds meer mensen kiezen voor een kop koffie met extra positieve energie.

Door te kiezen voor Eerlijke Koffie kiest u voor het leven van een koffieboer, de volgende generatie én het klimaat. Met iedere kop fairtrade koffie maakt u dus impact, door die eerlijke prijs en de ‘leefbaar inkomen’ projecten voor koffieboeren. Eerlijke Koffie is een tikje duurder, maar u weet nu waarom. En u krijgt toch voordeel: eerlijke kansen voor de koffieboeren en voor u een kwalitatieve koffie.