Bingamanden uit Zimbabwe

Binga manden worden met de hand geweven. Binga is een dorpje in het noorden van Zimbabwe, aan het Lake Kariba. De bevolking die hier woont is de BaTonga bevolking, ongeveer 5% van alle Zimbabwanen.
Hun geschiedenis is vrij dramatisch. Lake Kariba is een stuwmeer dat is ontstaan door de bouw van de enorme dam die Zambia met Zimbabwe verbindt. Aan de Zambiaanse kant bevindt zich het Zambezi National Park en aan de Zimbabwaanse kant het prachtige Mana Pools National Park. De BaTonga werden in 1957 verdreven uit hun traditionele nederzettingen om plaats te maken voor die dam. De stam woont nu verspreid over de regio, in een droog en arm gebied.

Iedere mand is uniek

De Binga manden worden met de hand geweven op traditionele wijze. Iedere mand is uniek en heeft een eigen en uniek kleurpatroon. Daarom kan de mand afwijken van de foto. De manden worden gemaakt van Ilalapalm. Vroeger werden de manden gebruikt om het kaf van het koren te scheiden.
Het produceren van een gemiddelde mand (35 cm) duurt gemiddeld twee weken. Het vakmanschap wordt nog altijd van moeder op dochter doorgegeven.

Vrouwen oogsten de Ilalapalm-bladeren en hakken ze vervolgens tot een bruikbare lengte. Om te palm te kleuren worden natuurlijke kleurstoffen uit de schors en wortels van bomen gebruikt. De patronen variëren van vogels, liefdessymbolen, bliksemschichten en zebrahuiden.

Fair Trade

Bingamanden worden fairtrade gemaakt: de producenten krijgen een eerlijke prijs voor hun producten die daarmee een bestaanszekerheid heeft. De manden kunnen als wanddecoratie dienen maar ook gewoon op tafel worden gezet. Ze zijn bijzonder vanwege een moderne, trendy productlijn die goed aansluit bij de marktvraag in Europa. Een mooi product met een mooi verhaal.

Ophangen

De Binga baskets hang je eenvoudig op aan de muur met een klein spijkertje die je door het weefpatroon in de muur bevestigt. Zo hangt de manden mooi strak tegen de wand en het spijkertje valt weg in het weefpatroon.