Bananenbloesem: plantaardig alternatief voor vis

Na het grote succes van de jackfruit, komen we nu met een nieuwe vangst uit Thailand: bananenbloesem.
Doordat het neutraal van smaak is en de zachte structuur doet denken aan witvis, is bananenbloesem hét plantaardige visalternatief.

De bananenbloesem is de bloem die onderaan een bananentros groeit. Die bloem is ovaal en heeft een paarse kleur. En qua structuur heeft hij veel weg van witvis. Je kunt ’m stomen of koken. Daarnaast is bananenbloesem ook geschikt om te frituren. En doordat het makkelijk smaken opneemt, kun je het heel goed marineren en kruiden. 

Het meest bekende gerecht met deze ‘plantvis’ bananenbloesem is vegan fish & chips, maar daarnaast is het ook te gebruiken voor een vega(n) variant van Thaise viskoekjes, makreelsalade, Mexicaanse fish taco’s of een Spaanse paella. Of frituur het net zoals vissticks, voor de echte lekkerbekken onder ons! 

Het blik van Fairtrade Original bevat het hart van deze bloem. Na de succesvolle introductie van culinaire vleesvervanger Young Jackfruit begin 2019, speelt het foodmerk nu opnieuw in op de groeiende vraag naar plantaardige vlees- en visvervangers. 

Samen bouwen aan een sterkere handelsketen

Bananenbloesem van Fairtrade Original wordt geproduceerd door de Fairtrade boeren van Fairtrade Pineapple Growers’ Group. De volledige boerengroep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 Ananas en Mango verbouwen en sinds 2018 ook Young Jackfruit. Doordat de boeren nu vier verschillende gewassen verbouwen, zijn ze beter in staat risico’s te spreiden en staan ze sterker op het moment dat één van de oogsten mislukt. 

Fairtrade, maar nog geen keurmerk

In eerste instantie is een klein aantal boeren gestart met de productie van bananenbloesem. Met de eerste opbrengsten worden bij alle 49 boeren zo’n 200 bananenplanten aangeplant. Zodra er voldoende Fairtrade bananenbloesem geproduceerd wordt en de keten stabiel is, wordt de procedure opgestart om het Fairtrade keurmerk voor bananenbloesem te verkrijgen.

Ondanks dat Fairtrade Original bananenbloesem in blik nu nog geen Fairtrade keurmerk draagt, wordt aan alle boeren van de coöperatie een Fairtrade premie betaald over de ingekochte bananenbloesem. Om de coöperatie te ondersteunen bij verdere professionalisering en een duurzame toekomst betaalt het foodmerk boven op de marktprijs nog een extra Fairtrade premie van vijftien procent.

Ook voor de verwerker Samroiyod biedt deze bloem veel kansen. Bananenbloesem in blik is een nieuw product in hun fabriek. Doordat Fairtrade Original het bij hen laat verwerken en inblikken, kunnen ze nu ook met dit product de boer op in andere landen. Zo biedt deze samenwerking voor Samroiyod nieuwe exportkansen, ook buiten Nederland.