Vleesvervanger jackfruit bij de Wereldwinkel

De Wereldwinkel speelt in op de groeiende vraag naar plantaardige vleesvervangers. Met de producten jackfruit en pulled jackfruit introduceert de winkel een tweetal culinaire vleesvervangers. 

Deze producten worden verbouwd door de fairtrade boeren van de Fairtrade Pineapple Growers’ Group. Deze groep bestaat uit 49 boeren die al sinds 2007 ananas en mango verbouwen en sinds kort dus ook jackfruit. Doordat de boeren nu verschillende gewassen verbouwen voor importeur Fairtrade Original zijn ze beter in staat om risico’s te spreiden en staan ze sterker op het moment dat één van de oogsten mislukt. Het verwerken en inblikken van deze producten vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyod Corporation.

Jackfruit: plantaardig alternatief voor vlees

Steeds vaker duikt jackfruit op in vegetarische recepten. Deze fruitsoort, lokaal ook wel ‘Thong Prasert’ genoemd, groeit het hele jaar door aan grote bomen in Thailand. Jackfruit kun je op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen. Die jonge jackfruit verkopen wij in blik en is ideaal om mee te koken, omdat hij neutraal van smaak is. Het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op, waardoor je het heel goed kunt kruiden en marineren. En als je het lang genoeg laat sudderen krijgt het een vlezige structuur. Net echt!  En dat zorgt ervoor dat hij de ideale gangmaker is op het menu van een veganist, vegetariër, flexitariër maar ook van de vleesliefhebber die soms eens wat anders wilt proberen. Kortom: voor iedereen die van lekker en makkelijk eten houdt!

En naast Jackfruit in stukjes hebben we ook blikken met een Pulled Jackfruit variant. We hebben het lekker makkelijk voor je gemaakt, zodat je de stukjes niet meer uit elkaar hoeft te ‘pullen’. Ideaal als vulling voor taco’s bao buns of als topping voor over je pizza! Wil je liever een stoofpotje maken of saté? Kies dan voor Young Jackfruit in stukjes.

Koken met jackfruit

Het meest bekende recept is misschien wel vegan pulled pork, waarbij je het varkensvlees vervangt door draadjesvlees van jackfruit. Maar ook Mexicaanse nacho’s, Indonesische rendang, Vietnamese bao buns of een Hollands stoofpotje maak je net zo lekker (of nóg lekkerder) met de grote groene vrucht. 

Voordat je aan de slag gaat met jackfruit: Giet het blik jackfruit eerst leeg in een vergiet en spoel de stukjes af met koud water. Net zoals als bij augurkjes in het zuur gebruik je het vocht niet. Ben je het vergeten af te spoelen? Da’s geen probleem! Maar het gerecht wordt uiteraard lekkerder als je dat wel doet. En hoe bereid je jackfruit? Er staan tal van recepten op het internet. Zo hebben we hier en  hier een tweetal websites die een aantal heerlijke recepten voor je hebben verzameld. Zo kun je direct aan de slag in de keuken met deze vezelrijke vleesvervanger.