Fairtrade Week: 8 t/m 16 mei 2021

Koop een Betere Wereld

De week van de Eerlijke Handel vanaf 8 mei staat in het teken van ‘Koop een Betere Wereld’. Covid-19 maakt de urgentie van steun van producenten in derdewereldlanden groter dan ooit. Elke Nederlander kan daar een bijdrage aan leveren. En vaak eenvoudiger dan gedacht.
‘Koop een Betere Wereld’ steunt producenten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië op twee manieren: eerlijk kopen en eerlijk geven.
 

Eerlijk kopen

Eerlijk kopen: ‘Koop een Betere Wereld’ wil consumenten stimuleren tot bewust consumeren, tot ‘wereldwinkelen’, herkenbaar aan een icoon van een winkelwagentje gevuld met een hart. Wereldwinkelen betekent dat klanten producten kopen die goed zijn voor mens, milieu en samenleving.
Je draagt bij aan een betere wereld: met minder armoede, honger en een meer rechtvaardige consumptie en productie. Dit past bij de SDG’s, de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die mondiaal het kompas zijn waarop landen samen koersen naar een betere toekomst. Als je ‘wereldwinkelt’ stel je vragen als: is dit product in eerlijke omstandigheden gemaakt, krijgt de producent er een eerlijke prijs voor, is het fair verhandeld en duurzaam geproduceerd? Door te ‘wereldwinkelen’ toon je je loyaliteit met – en een warm hart voor – je medemens in arme landen.

Eerlijk geven

Eerlijk geven: Wereldwinkels promoten crowdfunding platform PlusPlus. Dit verstrekt leningen aan MKB-producenten in landbouw en voedselproductie, wat zorgt voor meer werk, minder armoede en extra voedselproductie. Bijvoorbeeld aan Kate Manitey uit Ghana. Met de lening helpt zij cacaoboeren in haar streek met gereedschap, apparatuur en kunstmest, zodat hun stukje land een grotere en betere productie oplevert.


40% Solidariteitskorting

De Wereldwinkel in Spakenburg steunt de acties door op het complete non-food assortiment 40% korting te geven. Jelleke Kramer, de coördinator van de Wereldwinkel, legt uit: "Door de Covid-19 lag maandenlang alle handel grotendeels stil en dus ontvingen de producenten in de derdewereldlanden ook geen inkomsten. Als we nu snel en veel fairtrade artikelen kunnen verkopen, dan kunnen we vervolgens ook weer nieuwe artikelen inkopen. Dan komt die goederenstroom weer op gang en ontstaat er voor die producenten weer een perspectief voor de toekomst.”

Het is zeker geen opruimingsactie. Wereldwinkels in het hele land geven in de Fairtrade Week aandacht aan ‘Koop een Betere Wereld’, met 40% korting op het totale fairtrade assortiment, met uitzondering van Food. Het initiatief voor deze actie komt van wereldwinkels verenigd in het Platform Wereldwinkel.Nu. 

Jouw aankoop telt

Jelleke Kramer legt uit: “Doordat onze winkel lange tijd dicht is geweest zonder dat we voor steun in aanmerking kwamen, realiseerden we ons pas goed wat de impact van Covid-19 is. Voor ons hier in Spakenburg zijn die beperkende maatregelen erg vervelend, maar het is niet direct een zaak van levensbelang. Maar in de derde wereld, waar geen ondersteuningsregelingen zijn, ligt armoede nu op de loer. Het is van belang dat de kleine producenten geholpen worden, want die zijn voor 100% van de verkoop via wereldwinkels afhankelijk. Wij kunnen het ons gelukkig veroorloven om onze klanten nu deze korting te bieden en tegelijkertijd de producenten gewoon de volle inkoopprijs te betalen.”

De vrijwilligers van de Wereldwinkel hopen op een succesvolle ‘Week van de Eerlijke Handel’ en verwachten om daarna snel opnieuw te kunnen gaan inkopen. Wie nu cadeautjes komt kopen in de Wereldwinkel, is dus meer dan ooit bezig met ‘wereldwinkelen’.