Wereldwinkel geopend voor wereldwinkelen

Al ruim vijftig jaar steunen wereldwinkels de producenten in ontwikkelingslanden door fairtrade producten te verkopen. Nu de winkels op afspraak weer open kunnen, komen overal in Nederland de wereldwinkels in actie. Je komt daar niet zomaar een aankoop doen, je komt daar ‘wereldwinkelen’. 

Corona raakt niet alleen in Nederland veel mensen, maar treft de zwakkeren in de derde wereld nog harder. Wereldwinkels horen de sombere verhalen van hun producenten. Door corona en de economische gevolgen daarvan dreigt na armoede nu honger. De campagne ‘Koop een Betere Wereld’ wil consumenten stimuleren tot ‘wereldwinkelen’: een bewuster koopgedrag.

Het helpt als consumenten bij hun aankopen rekening houden met de milieugevolgen, waar de winst belandt en hoe en waar producten worden gemaakt. Als zij in de winkel kiezen voor duurzame, fairtrade of lokale producten, dan dragen ze met hun koopgedrag bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn het kompas waarmee alle landen van de Verenigde Naties (ook ons land) samenwerken aan een meer duurzame, eerlijke en veilige wereld in 2030. 

Wereldwinkel Bunschoten-Spakenburg vergemakkelijkt het ‘wereldwinkelen’ door telkens een fairtrade, duurzaam of lokaal product in de schijnwerpers te zetten. Je kunt een afspraak maken via 033-2996670, al gaat het maar om een pakje thee. Uiteraard is er ook geen aankoopverplichting als je naar een cadeautje wilt komen kijken. 

Wereldwinkelen is dus: met je aankoop de wereld een beetje beter te maken. De actie is herkenbaar aan een icoon van een winkelwagentje gevuld met een hart.
De vrijwilligers van de Wereldwinkel geven je graag de folder met uitleg over deze campagne. Je kunt hem hier ook downloaden. Meer informatie vind je op de website wereldwinkelen.nu