Tyfoon Haiyan - update vanaf de Filippijnen

Hier een nieuw bericht over de situatie in de Filippijnen. Deze informatie stamt van 22 November 2013. Dat is dus 11 dagen na de tyfoon Haiyan, die in de Filippijnen zelf overigens Yolanda wordt genoemd.

Alle toeleveranciers van Kinta in de Filipijnen maken het nu goed. De vermiste vrouw uit ons vorig bericht is alweer thuis en gelukkig weer aan het werk.
In centraal en zuid Cebu hebben de mensen het normale leven weer opgepakt. Woningen zijn gerepareerd (men woont in eenvoudige huizen; shanties). Werkplaatsen zijn niet stuk. Dat is een geluk.
De Filippino’s zijn zeer veerkrachtig, en daar waar ze de draad weer kunnen oppakken is geen hulp meer gevraagd. Ze uiten hun dankbaarheid voor alle hulp vanuit de hele wereld kwam. Er zijn voedsel, medicijnen en tenten ontvangen en er komt nog dagelijks hulp bij.

De hoofdstad Manilla is gespaard gebleven. Dat ligt 1000 km ten zuiden van waar de tyfoon over raasde. Andere delen van het land; het noorden van het eiland Cebu en het eiland Leyte en Samaar zijn zo ernstig verwoest, dat is ver boven wat ze zelf kunnen hanteren. Mensen leven daar nu in tijdelijke onderkomens en al wat scholen zijn ondergebracht in tenten. Hulp is daar nog erg welkom.

De Filippino’s zijn enorm dankbaar voor alle medeleven van klanten van Kinta, en voor de 25 Miljoen die Nederland gaf. Het is een enorm bedrag, dat veel betekent voor herstel van huizen, scholen, en opruimwerkzaamheden.

Vanuit de Filippijnen ontvingen wij deze kaart, die ook rondgaat op Facebook en die gemeende dankbaarheid uitdrukt aan alle landen die hen steunde in deze uitputtende tijd.