Tyfoon Haiyan raasde over de Filippijnen

De tyfoon Haiyan raasde over de Filippijnen en de schade is enorm. Sommige artikelen die wij in de winkel verkopen zijn afkomstig van de Filippijnen.

 

Verschillende klanten hebben ons gevraagd hoe de situatie nu is. Na de eerste berichten over de tyfoon heeft importeur Kinta natuurlijk meteen geprobeerd contact op te nemen met de betrokken producenten. Vooral de producenten van het capiz, welke op het eiland Cebu wonen en werken, waren in gevaar. Ze hebben kunnen schuilen in een klooster, en zijn daar gelukkig goed uit gekomen. Wel is er grote materiële schade aan hun huizen.
 
De meeste leveranciers van Kinta zijn gevestigd in het zuidelijke deel van het eiland Cebu, wat minder is getroffen dan het meer noordelijke deel van Cebu. Er was één leverancier van gelamineerd capiz, wiens hut beschadigd was door een omgevallen boom.

Een andere leverancier is naar haar ouders in Tacloban City gegaan, voordat de tyfoon kwam. Volgens haar laatste sms’je waren ze naar een veilige plaats gebracht, maar dat gebouw blijkt ingestort. Daarna is nog niets van haar vernomen en haar man is er naartoe om haar te zoeken.
 
Voordat de tyfoon aan land kwam, zijn mensen in Minglanilla en andere delen van Cebu geëvacueerd door locale ambtenaren, met name mensen die in hutten wonen van bamboe en palmbladeren. Schade in Cebu is vooral materiële schade en schade aan elektriciteitskabels. Er zijn 20 doden geteld.
Voedselhulp en opruimwerkzaamheden in het noorden van Cebu zijn onmiddellijk op gang gekomen, door de locale overheid, samen met particuliere initiatieven.

Direct na de tyfoon is de schade nog moeilijk in te schatten, zolang de communicatie- en energievoorzieningen niet hersteld zijn. Alhoewel de elekticiteit weer gerepareerd is sinds zondag en maandag, ondervindt men dagelijks een 2-uur durende uitval. Eén van de elektriciteitscentrales voor de Visayas regio staat in de provincie Leyte, en dat is het gebied dat het meest getroffen is door de tyfoon.

Oost Visayas, waaronder de provincie Leyte, is het ernstigst getroffen door de tyfoon, zoals je in het nieuws kunt zien. De tyfoon veroorzaakte reusachtige golven, die als het ware het land in werden geblazen. Vooral in Tacloban City zijn daardoor veel mensen verdronken. Mensen in Tacloban City hebben dringend hulp nodig, zoals voedsel, schoon drinkwater en medicijnen. De nationale overheid organiseert de hulp, maar hulp van buiten is zeer welkom.

Het is nog moeilijk contact te hebben, omdat telefonisch verkeer ook verstoord is, maar dat komt op Cebu weer langzaam op gang. In andere delen van de Filippijnen is de nood nog zeer hoog. U kunt helpen door de Samenwerkende Internationale Organisaties te steunen, zoals Unicef en het Rode Kruis. Wilt  u helpen, dan kunt u een gift doneren via giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties. De mensen daar kunnen nu alles gebruiken.