Wet tegen kinderarbeid is stapje verder

Volgende stop: de Eerste Kamer

Op dinsdag 7 februari 2017 heeft de Tweede Kamer de initiatiefwet ‘zorgplicht kinderarbeid’ aangenomen, zoals die was voorgesteld door PvdA-kamerlid Roelof van Laar. Meer dan tienduizend mensen tekenden de petitie om de wet aangenomen te krijgen. Ook kinderrechten-organisaties als Save the Children en Unicef en bedrijven als Nestle en uiteraard Tony’s Chocolonely steunen de wet. 


De wet vraagt van alle bedrijven om te voorkomen dat er kinderarbeid in de producten of diensten zit die zij in Nederland iets verkopen. Dat is niet te veel gevraagd. Wereldwijd werken nog altijd 168 miljoen kinderen. Het is dus de hoogste tijd dat uitbuiting uit de winkels verdwijnt. Met name in textiel, chocola, goud maar ook in vele andere producten zit vaak kinderarbeid. Bij de Max Havelaar Stichting zijn ze daarom blij met dit initiatief.

Zo’n wet is er gek genoeg nog niet!

Er is geen enkele wet die bedrijven verbiedt om producten van kinderarbeid in Nederland te verkopen. Het bleek best ingewikkeld om zo’n wet te maken en er een meerderheid in de Kamer voor te krijgen, maar na drie jaar is het dan toch gelukt. Dit is een kantelpunt in de discussie over de internationale verantwoordelijkheid van bedrijven.

Het MVO platform stelde vanochtend: "PvdA-kamerlid Roelof Van Laar doorbreekt met zijn ‘Wet Zorgplicht Kinderarbeid’ het taboe op wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)." Toch stemden onder meer VVD en CDA tegen de wet. Zij willen bedrijven niet verplichten zich in te spannen tegen kinderarbeid.

Teken de petitie

De wet gaat nu naar de Eerste Kamer. En heb je het nog niet gedaan, teken dan op de PvdA-website alsnog die petitie. Want die extra handtekeningen zijn hard nodig om de senatoren te overtuigen! 

Mocht de wet in de Eerste Kamer worden aangenomen, welke kans reëel is, dan is Nederland het eerste Europese land dat een vuist maakt tegen internationale kinderarbeid door fatsoenlijke handel wettelijk vast te leggen. Het past in onze traditie. Nederland was immers ook het allereerste land waar Wereldwinkels ontstonden.