Twee nieuwe kruidenpasta’s: Tandoori en Korma

Het assortiment Aziatische producten van Fair Trade Original is uitgebreid met twee nieuwe kruidenpasta’s. Deze zijn in Sri Lanka ontwikkeld naar authentiek Indiaas recept. 
Gerechten als Tandoori en Korma hebben hun weg naar Sri Lanka gevonden via onder andere de vele ondernemers die zich vanuit Noord-India op het eiland hebben gevestigd.

Deze nieuwe kruidenpasta’s zijn een smakelijke afwisseling voor de Fair Trade Original Thaise Curry Kruidenpasta’s. Tandoori is een geurige marinade mix voor kip of bijvoorbeeld tofu. Korma is een rijke mix van specerijen en kruiden voor een typisch Indiaas stoofpotje. 

Land van herkomst: Sri Lanka 

Sri Lanka is een smeltkroes van culturen. Dat geldt ook voor het eten: met een heerlijke Indiase 
Tandoori is iedereen vertrouwd, net als met de speciale kruiden die erin thuishoren. De fairtrade boeren die deze kruiden verbouwen, verbeteren
hun boerenbedrijf en hebben extra aandacht
voor het milieu. De echte kenners maken er daarna in Sri Lanka deze Tandoori pasta van. Eerlijker en heerlijker kan volgens ons niemand het maken. Probeer dit maar eens met onze Basmati rijst.

Tandoori kruidenpasta

Tandoori is een kruidenmengsel waarmee kip wordt gebakken in Tandoori ovens. In het kruidenmengsel zit van oudsher een kleurstof die de kip een fel rode kleur geeft.
Deze Tandoori bevat – net als de Korma – geen kunstmatige toevoegingen, en is
daarmee minder uitgesproken rood.

Ingrediënten
Water, kokosolie, tomatenpuree, kruiden en specerijen (koriander, kardamon, kaneel, gember, basilicum, nootmuskaat, zwarte peper, komijn, kruidnagel, paprika), zout, azijn, rijst, ui, knoflook.

Allergenen
Koriander, mosterd

Voedingswaarde per 100 ml/gr
Energie: 251 kcal (1050 kJ)
Vetten: 20,7 g
Verzadigde vetten: 16,9 g
Koolhydraten: 14,2 g
Suikers: 3,3 g
Eiwitten: 2,5 g
Zout: 7,3 g

Inhoud
75g

 

Korma Kruidenpasta

In India betekent korma ‘stoven’. Slow cooking dus eigenlijk.
En ook op het nabij gelegen eiland Sri Lanka is Korma een geliefd gerecht.

Ingrediënten
Water, kokosolie, kruiden en specerijen (koriander, komijn, gember, kurkuma, kardamon, paprika, rode chilipepers, kaneel, foenegriek, venkelzaad), azijn, zout, rietsuiker, rijst, tomatenpuree, kikkererwtenmeel, ui, knoflook.

Allergenen
Koriander, mosterd

Voedingswaarde per 100 ml/gr
Energie: 279 kcal (1168 kJ)
Vetten: 23,6 g
Verzadigde vetten: 18,8 g
Koolhydraten: 14,8 g
Suikers: 4,7 g
Eiwitten: 2,7 g
Zout: 6,5 g

Inhoud
75g

Fairtrade

De Korma en Tandoori kruidenpasta’s worden geproduceerd door MA’s Tropical Foods (Dambulla – Sri Lanka). Zij verwerken hiervoor ingrediënten afkomstig van de boeren die zijn aangesloten bij SAFENet. Met de ontwikkelingspremie werken deze boeren – samen met de fairtrade kokosnootboeren in Sri Lanka – aan verdere versterking van hun organisatie met extra aandacht voor het milieu. 
Met hulp van Fair Trade Original leerden de kruidenboeren daar ook de fairtrade werkwijze toepassen. De kruiden worden in Sri Lanka gemengd tot deze geurige pasta. Met de romige Fair Trade Original kokosmelk erbij maak je een verrukkelijke maaltijd die smaakt naar daar, en die smaakt naar meer! 

Het fairtrade gehalte in deze nieuwe Tandoori kruidenpasta is in opbouw. Van de 18 ingrediënten
zijn op dit moment de kardemom, kaneel, nootmuskaat, zwarte peper, kruidnagel en kokosolie afkomstig van Fairtrade gecertificeerde boeren.
Het fairtrade percentage is daarmee 38 procent.
Ook het fairtrade gehalte in onze nieuwe Korma kruidenpasta is in opbouw. Van de 20 ingrediënten
zijn op dit moment de kardemom, kaneel en
kokosolie afkomstig van fairtrade gecertificeerde boeren. Het fairtrade percentage is daarmee
31 procent. Het Fairtrade keurmerk is nu in aanvraag. Om met name de kruidenboeren te stimuleren hun fairtrade productie uit te breiden, is Fair Trade Original alvast met de verkoop begonnen. De boeren ontvangen de ontwikkelingspremie en Fair Trade Original betaalde hen een extra stimuleringspremie.