Vier de Fairtrade Week!


Het is Fairtrade Week! En dat betekent dat supermarkten, Wereldwinkels, horecagelegenheden, bedrijven en gemeenten
een week lang extra aandacht besteden aan eerlijke handel.

Van 29 oktober t/m 6 november zijn veel Fairtrade producten in duizenden supermarkten en winkels in de aanbieding. En die concurrentie kan ons als Wereldwinkel niet groot genoeg zijn,
want hoe meer Fairtrade er verkocht wordt, hoe beter het is!
 

Wat is Fairtrade?

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.
Je leest er alles over op de website van de Stichting Max Havelaar. Dat is de eigenaar van het officiële Fairtrade keurmerk, ook wel bekend als het Max Havelaar keurmerk.
 

Waarom een Fairtrade Week nodig is...

Bio en duurzaamheid zijn modewoorden geworden. Het groeiend besef van de behoefte aan een ecologischer landbouwmodel en duurzamere handel en levensstijl, valt toe te juichen. De basis van een eerlijke en duurzame landbouw en handel, is de producent (hier én in het in het Zuiden) een minimumprijs te geven voor hun producten, zodat hij deze op een mens- en milieuvriendelijke manier kan produceren. 

In het Fairtrade systeem bijvoorbeeld, krijgen de boeren in het Zuiden naast een minimumprijs een premie. Die kunnen ze investeren in betere productiemiddelen en sociale projecten, voor en door de gemeenschap. Klik hier voor een uitleg.
 

Evenementen

Tijdens de Fairtrade Week vinden er tal van evenementen plaats in het hele land. Zelf gaan
we naar een interessante lezing in Leusden,
maar er zijn natuurlijk nog veel meer activiteiten.

Klik hier voor een overzicht van de belangrijkste evenementen in de Fairtrade Week.