31 oktober 2016: Lezing over ontwikkelingssamenwerking

Op maandag 1 november 2016 houdt Dirk-Jan Koch in het kader van de Fair Trade Week een lezing in Theater de Tuin in Leusden. Het onderwerp is: ‘De zin en onzin van ontwikkelingssamenwerking’.

Duurzaamheid wordt bekeken vanuit zowel een economisch, sociaal als ecologisch perspectief. Een van de prioriteiten van Dirk-Jan is de goudhandel.
De lezing wordt georganiseerd door FTLeusden en de toegang is gratis.
 


Over Dirk-Jan Koch

Dirk-Jan Koch studeerde ontwikkelingseconomie in London en promoveerde cum laude met zijn proefschrift ‘Heilige Huisjes’ over het kuddegedrag binnen de hulp. Hij begon zijn carrière als diplomaat en beleidsadviseur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en was gevestigd in Den Haag en in Kinshasa, de Democratische Republiek Congo. 
Tijdens zijn werk bij de Nederlandse ambassade in Kinshasa concentreerde hij zich onder andere op natuurlijke hulpbronnen, waaronder goud en diamanten. Hij doceerde aan de Katholieke Universiteit van Kinshasa en samen met zijn studenten onderzocht hij de schaduwkanten van de ontwikkelingshulp.
Begin 2011 verliet hij de ambassade in Kinshasa en werd directeur voor de internationale organisatie Search for Common Ground en gevestigd in de Democratische Republiek Congo. Als regionaal directeur voor West- en Centraal-Afrika was hij er verantwoordelijk voor programma’s voor conflictoplossing in onder andere Ivoorkust, Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo en Angola. 
Inmiddels is Dirk-Jan Koch als Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen weer verbonden aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij richt zich momenteel op de duurzame voorzieningszekerheid van natuurlijke hulpbronnen voor Nederland. Dr. Koch is diplomaat, schrijver en wetenschapper. Hij is toegewijd aan een wereld waarin natuurlijke hulpbronnen worden gebruikt op een duurzame manier. 

Vragen en discussie

Na afloop is er ruime gelegenheid tot vragen stellen aan de spreker.
Naar aanleiding van de lezing is er tevens een interessante discussie:

  • Wat zijn de neveneffecten van ontwikkelingssamenwerking?
  • Wat is de zin en onzin van Fair Trade en ontwikkelingssamenwerking?
  • Welke rol spelen Natuurlijke Hulpbronnen hierin?
  • Hoe duurzaam is het goud, tin, etc. dat verwerkt is in consumentenproducten? 
  • Waar komt het vandaan en kan het anders? Eerlijker??
  • Welke rol speelt de gewone consument hierin?

Bijwonen is gratis

Wanneer:  Maandag 31 oktober 2016,
vanaf 19:30 zijn de deuren open, aanvang 20:00 uur. 
Waar:  Winkelcentrum ‘De Hamershof’
Theater De Tuin, Smidse 1B, 3831 NT Leusden.
Aanmelden: hoeft niet, maar wordt op prijs gesteld: FTLeusden@outlook.com

Als je een interview met Dirk-Jan Koch wilt zien, klik dan op deze link voor een video.
 

De Congo Codes

Gaandeweg zijn verblijf in Kinshasa komt Dirk-Jan Koch erachter dat wat hij als internationale samenwerking ziet, door de Congolezen eerder als internationale tegenwerking wordt beschouwd. Aan de hand van zijn nieuwste boek ‘De Congo Codes’ concludeert hij dat internationale samenwerking soms veel effectiever is dan we durven dromen, maar dat de effecten soms ook veel desastreuzer zijn dan we ons kunnen voorstellen. 
In De Congo Codes geeft Dirk-Jan Koch als diplomaat en als hulpverlener een mooie inkijk in de dubbelzinnige werkelijkheid van een land als Congo. Hij schrijft zelf over zijn boek:

“Tijdens mijn colleges aan de universiteit van Kinshasa over ‘internationale samenwerking’ zeggen mijn studenten dat ik de naam van het vak moet veranderen in ‘internationale tegenwerking’, omdat Congo lijdt onder al die externe interventies.

Maar is dat zo? Die vraag probeer ik in het boek te beantwoorden. Ik reis daarvoor door heel Congo, per uitgeholde boomstam, helikopter en achter op de motor. Ik word aangehouden door de veiligheidsdiensten, moet een keer met mijn dochters vluchten voor oprukkende rebellen, en zie met eigen ogen hoe mijn medewerkers mijn organisatie proberen op te lichten.

Toch blijf ik, op een enkele crisis na, vol goede moed. Want, of ik nu langs ga in een goudmijn, bij een radioredactie of bij militaire barakken, overal ontmoet ik inspirerende mensen, die vaak met internationale steun, bouwen aan een beter Congo.”
 
Het boek heeft veel publiciteit gehad in kranten en tijdschriften en op de radio. De Congo Codes is online aan te schaffen via je lokale boekwinkel.
Ga naar https://www.libris.nl/ en zoek aldaar op postcode naar jouw lokale boekwinkel.


De Congo Codes - 2014, Uitgeverij Prometheus

Paperback, ca. 232 pagina's
Prijs: ca. € 19,95
ISBN paperback: 978 90 351 4146 9
ISBN E-boek: 978 90 351 4147 6