Spaarpuntenactie februari

Voor 1250 punten ontvang je in de maand februari bij ons € 10,– korting op de bronzen beelden uit Burkina Fasso. Deze beelden zijn afkomstig van Coöperatie Ouagadougou. Dat is een collectief van verschillende vakmanschappen zoals leerbewerkers, bronsgieters en weefsters die samen hun handwerken verkopen.

Door de afbeelding van de beelden wordt de uniciteit van de mens; vrouw, man en kind tot een sierlijke vorm verwerkt. Het zijn krachtige beelden die veel symboliek in zich dragen en die daarnaast erg decoratief zijn.

Bronsgieten is in Burkina Faso (vroeger: Opper-Volta) een traditioneel ambacht, dat voornamelijk door de leden van de Djermee stam uitgevoerd. Een beeld wordt eerst handmatig gemaakt in was, waarna een mal gemaakt wordt van bijenwas vermengd met mest. Daarna wordt de was gesmolten en het vloeibaar gemaakt brons wordt hierin gegoten. 
Om het product uit de vormholte te krijgen moet deze worden vernietigd. Voor elke gieting is immers er een nieuw wasmodel en ook een nieuwe vormholte nodig. Hierdoor is deze techniek arbeidsintensief en ook kostbaar. 

Op onderstaande video (in twee delen) is deze ‘verloren was’ techniek goed te zien: